Stora Enso Harvesting Partner - nytt koncept som utvecklar branschen

Stora Enso Harvesting Partner – nytt koncept som utvecklar branschen

Nu gör Stora Enso det enklare för maskinförare att starta eget inom avverkningsbranschen. Genom det nya konceptet Stora Enso Harvesting Partner får entreprenören ett helt paket av tjänster, medan Stora Enso Skog säkrar långsiktiga och nära samarbeten med skickliga och engagerade utförare.

Den entreprenör som blir Stora Enso Harvesting Partner får ett fyraårigt kontrakt och hyr nya maskiner under avtalsperioden. I partnerpaketet ingår dessutom bokföringstjänster, HR-tjänster och utbildning.
– På så vis sänker vi trösklarna för nya och ofta unga entreprenörer som bor och verkar på landsbygden. Framförallt slipper de utmaningen i att ordna med finansieringen av maskinerna och de blir också del av vårt Stora Enso-nätverk av utvalda leverantörer, experter och partners. Det gör att de kan fokusera på själva kärnverksamheten och innebär också ett tryggare företagande, konstaterar Mattias Bränngård, Stora Enso.
Han ansvarar för koncernens upphandling av avverkningstjänster, både nationellt och internationellt, och är den som kom med idén till den nya affärsmodellen.
– Målet har varit att skapa ett vinn-vinn-koncept och samtidigt förnya branschen med fokus på säkerhet, hållbarhet och produktivitet. Vi hoppas även att konceptet kan bidra till att locka fler personer till branschen och skapa nya arbetstillfällen på landsbygden, säger Mattias.

Fantastisk möjlighet

Allra först ut som Stora Enso Harvesting Partner är Simon Liljergren, 26 år. Han är baserad i Rättvik och har hunnit arbeta som maskinförare i många år.
I höstas undertecknade han det fyraåriga partneravtalet och sedan december är han egen företagare med tre anställda.
Som Stora Enso Harvesting Partner ska Simon Liljergren driva en säker, hållbar och effektiv verksamhet med fokus på kvalitet och utveckling. Det innebär bland annat att alla maskinförares kompetens testas genom ”Svensk skogsvalidering”, ett verktyg som visar om kompletterande utbildning behövs.
– Harvesting Partner-konceptet ligger helt i linje med mina egna värderingar. Jag är stolt över mitt yrke och ställer höga krav på mig själv i fråga om effektivitet och kvalitet, så det nya kontraktet är en fantastisk möjlighet, säger Simon.

Planer framåt

Nu söker Stora Enso ytterligare fem entreprenörer i Sverige till konceptet. Planen är att fyra ska starta i september och en i december.
Ansökningsprocessen är uppdelad i flera steg varav det första är att lämna en intresseanmälan senast 31 mars. Därefter gör Stora Enso ett urval och kallar till intervjuer och fortsatta förhandlingar.
– Vårt mål är att ha ett femtontal Harvesting Partner inom ett par år. Dessutom är vi på gång att lansera konceptet i Finland och Baltikum, kanske även på andra marknader, säger Mattias.

Vill du bli en Stora Enso Harvesting Partner?

Välkommen att lämna en intresseanmälan senast 31 mars 2023 till harvesting.partner.swe@storaenso.com.

Ange följande:

  • Namn och födelsedatum.
  • Utbildning.
  • Arbetslivserfarenhet.
  • Trakt där du vill verka.
  • Kort motivering – varför vill du bli en Stora Enso Harvesting Partner?

Frågor?

Hör av dig till oss:

Mattias Bränngård, 072-723 57 11, mattias.branngard@storaenso.com

Mats Ericsson, 070-378 26 01, mats.ericsson@storaenso.com

Hör gärna av dig till oss!